Wat je moet weten over cursus tuinieren

Besnoeien in de herfst?

Dit eindpunt over een zomertijd geweest, een herfst is gestart en veel bomen kunnen bladeren laten hun blijven. Heel wat struiken en bomen bestaan nog alsmaar in rust. Daarmee willen we zeggen dat de sapstroom in een plant niet op gang kan zijn. Het blijft nog zo tot in de winter. Enkele struiken en bomen blijven we dan vanaf december af tot circa juni. Daarna treedt ons periode met waarin je die soorten kan knippen. Een rustperiode kan zijn een zeer geschikte tijd wegens uitdunnen met heel veel soorten. Doch niet voor alle soorten komt dit zo kritisch.

Tot en met augustus kun je hagen en heggen bijvoorbeeld buxus, beuk en esdoorn knippen. Er blijven we nu tot in het voorjaar van. Immers kunnen we alsnog wortelsnoei toepassen,wat is aan te adviseren in kleine tuinen. Tevens ons toediening met compost in dit najaar (oktober/november) wordt gaat de struiken ten juiste komen. Die tijdperk is prima voor dit planten betreffende nieuwe hagen. Een grond kan zijn nog relatief lauw, de struiken in rust ( nauwelijks toename bovengronds) en een struiken beschikken over ons lange tijd tot voorjaar teneinde voor juiste beworteling.

Voor een organische achtertuin, vanwege een vogels , laat jouw alle struiken en bomen met bessen of bottels nu nog ongemoeid. Een bessen beschikken over wij immers gekozen om een vogels te krullen. Afblijven zeker 🙂 .

Dit kan zijn meteen onder andere wel tijd om een snoei beurt te melden op een enkele struik ofwel boom in jouw achtertuin die zeker hetgeen kleiner mag. Tevens al die ” uiterlijk” bomen bijvoorbeeld ons leilinde, leiplataan of leipeer, kun je meteen wederom terugbrengen in een bedoelde uiterlijk. Met vormbomen bedoelen we welke houtige http://szjyhy.com/golivegthr/post-alles-over-tuinieren-29772.html soort met een duidelijke stam en kroon boven een stam, welke wij vaak knippen ofwel scheren teneinde ons langwerpige (leiboom), ronde kroon ( bolvormen) , ofwel horizontaal parasol-achtige (dakvormen) kronen te creëren.

Vormbomen in tuinDe bolvormen kunnen in het voorjaar geknipt. Voorbeelden zijn: bolacacia, bolesdoorn, bolcatalpa. Bolvormen bestaan zeer heel wat aangewend in kleine tuinen. Met name de leibomen en onder andere de dakvorm bijvoorbeeld een dakplataan (gedaan jaren in veel tuinen bestaan verschenen) knip jouw nu alweer voor.

Dakvorm: Alle verticale takken kunnen gekortwiekt. Doch bij alsnog enorm jonge exemplaren kan zijn dit essentieel een verschijning echt te bewaken en te bijdragen met hulp van dit raamwerk. Desgewenst bind je op deze plaats en er zijtakken genoeg aan en begrens je de uiterste diameter in horizontale richting. Let ook op het het bindmateriaal niet strak om takken zit en maak het dan losser ingeval dat immers zo is. Het doe je teneinde te voorkomen dat takken afknellen en ongewenste schade vormt zich. Voor bejaarde bomen, daar waar het steunmateriaal alang niet meer nodig is , beperkt de snoei zichzelf veelal tot dit weghalen over de verticale takken.