Meer over tuinieren voor beginners

Al die beplanting die we nu kennen als tuinplant, zijn op enig moment in de milieu bijeengebracht. Het andere Tuinjournaal, het 6 dec verschijnt, staat in dit teken over verzamelingen. Kernwoorden bij het thema zijn passie, uitdaging en initiatief. Zowel dit historisch verzamelen komt aan voorstel, zodra ook het ‘tegenwoordig plantenjagen’.

Plantenjagen, levensgevaarlijk…

Brian Kabbes reist alsnog continue de wereld aan op speurtocht tot nieuwe (achtertuin)beplanting: “Absoluut in voorheen tijden was het plantenjagen een gevaarlijk beroep en menig verzamelaar kan zijn jammerlijk aan bestaan eind gekomen. Vanwege de avonturiers die toen op pad gingen was geldelijk gewin een belangrijkste drijfveer. Spectaculaire nieuwe planten brachten ons vermogen op en vonden gretig aftrek. Een jacht nam soms groteske vormen met en het gebeurde zelfs dat men van een speciale, andere plant een beperkt reeks verzamelde en tot Europa zond, terwijl een rest in een natuur werden vernietigd. Op welke manier was jouw er echt met dat een door je verzamelde beplanting exclusief en uiteraard peperduur bleven”.

Het tegenwoordige plantenjagen verloopt echter heel anders vervolgens vroeger. En zelfs tochten omtrent woonhuis afleveren de hedendaagse ‘plantenjager’ wellicht interessante vondsten op. Naast het spannende artikel betreffende Brian Kabbes is door opentuineigenaar Frida Waasdorp het verzamelvirus betreffende de ‘gewone’ tuineigenaar beschreven.

Een Viburnum kan zijn een aangaande de meest geliefde bloeiende houtige plantgeslachten. Eva Kovacs schrijft aan het beheer en behoud over een NPC-collectie Viburnum aangaande Ward met Teylingen. In een artikel betreffende geheel overige aard beschrijft Anne Wolff op welke manier de flora die werd afgebeeld op een excentrieke schilderijen van Giuseppe Arcimboldo bijna meteen tot verzamelobjecten verheven werden.

Geur in de tuin kan zijn het intrigerende thema over dit Tuinjournaal. Hans Kramer betreffende kwekerij Een Hessenhof pleit wegens biologische http://google.nl teelt in regio over het kweken over ‘plofplanten’. Beline Geertsema legt uit.

Korneel Aschman beschrijft dat snijbloemen steeds niet zo een uitgesproken lucht hebben als gevolg over veredeling.

Voor tuiniers vormen tuingeuren een extra verrijking met het tuinleven, legt Éva Kovács uit.

Marian Lenshoek beschrijft dat Usa wetenschappers onderzoeken momenteel hoe je een essentie over ons achtertuin zo kunt vastleggen dat alle zintuigen geraken ervaren.

Anne Wolff vertelt aan de ontdekking in de zeventiende eeuw over Lathyrus odorata: aangenaam geurend en onvermoeibaar bloeiend.

In de botanische achtertuin Jochumhof in Steyl is de plantenkeus bepaald door een lucht en lange sierwaarde, schrijft Julia Voskuil.