Geheimen over biologisch tuinieren boek

Knippen in een herfst?

Dit eindpunt aangaande een zomertijd geweest, een herfst is gestart en veel bomen kunnen bladeren laten hun vallen. Veel struiken en bomen zijn alsnog continue in rust. Daarmee willen wij zeggen het een sapstroom in de plant niet op gang is. Dit blijft alsnog zo tot in de winter. Sommige struiken en bomen blijven wij vervolgens van december af tot circa juni. Vervolgens treedt ons tijdperk met waarin jouw deze soorten kan snoeien. Een rustperiode kan zijn een zeer geschikte periode vanwege besnoeien aangaande heel veel andere soorten. Maar ook niet voor al die soorten komt dit zo kritisch.

Tot en betreffende augustus kun je hagen en heggen zoals buxus, beuk en esdoorn knippen. Daar blijven we meteen tot in het voorjaar van. Wel kunnen we nog wortelsnoei toepassen,wat kan zijn met te adviseren in korte tuinen. Verder een toediening van compost in dit najaar (oktober/november) is zal een struiken ten prima aankomen. Die tijd kan zijn voortreffelijke wegens dit planten van andere hagen. De grond kan zijn alsnog relatief warm, de struiken in rust ( nauwelijks ontwikkeling bovengronds) en de struiken hebben ons lange periode tot voorjaar om wegens uitstekende beworteling.

Een natuurlijke tuin, vanwege een vogels , laat je alle struiken en bomen met bessen of bottels meteen alsnog ongemoeid. Een bessen beschikken over we immers gekozen om de vogels te lokken. Afblijven uiteraard 🙂 .

Dit is nu bijvoorbeeld wel tijd om een snoei beurt te geven op een enkele struik ofwel boom in jouw achtertuin die zeker wat kleiner mag. Verder al die ” uiterlijk” bomen zoals ons leilinde, leiplataan of leipeer, kun je nu weer terugbrengen in een bedoelde gestalte. Betreffende vormbomen bedoelen we welke houtige soort betreffende ons duidelijke stam en kroon boven een stam, die we geregeld knippen ofwel scheren om een langwerpige (leiboom), ronde kroon ( bolvormen) , of horizontaal parasol-achtige (dakvormen) kronen te creëren.

Vormbomen in tuinDe bolvormen mogen in dit voorjaar geknipt. Voorbeelden bestaan: bolacacia, bolesdoorn, bolcatalpa. Bolvormen zijn zeer heel wat toegepast in korte tuinen. Met name de leibomen en onder andere een dakvorm zoals een dakplataan (afgelopen jaren in veel tuinen bestaan verschenen) knip jouw meteen alweer voor.

Dakvorm: Alle verticale takken mogen gekortwiekt. Maar voor nog enorm jonge exemplaren is het cruciaal de uiterlijk goed te bewaken en te leiden met hulp over het model. Desnoods bind je hier en er zijtakken genoeg met en begrens je de uiterste diameter in horizontale richting. Let ook op het het bindmateriaal ook niet strak teneinde takken zit en maak het dan losser wanneer het immers zo is. Dit doe je om te voorkomen dat takken afknellen en ongewenste schade ontstaat. Voor bejaarde bomen, waar het steunmateriaal al niet meer http://zwbuilding.com/dubnosr6dc/post-tips-over-tuinieren-22829.html benodigd is , beperkt een snoei zich veelal tot het weghalen aangaande een verticale takken.