Wist je dit over tuinieren in maart

Al die planten die wij nu kennen zodra tuinplant, bestaan op enig ogenblik in een milieu verzameld. Dit andere Tuinjournaal, het 4 dec voorkomt, staat in het teken over verzamelingen. Kernwoorden bij dit thema bestaan passie, uitdaging en initiatief. Ook dit historisch bijeenbrengen komt aan voorstel, ingeval verder dit ‘tegenwoordig plantenjagen’.

Plantenjagen, zeer…

Brian Kabbes reist nog aldoor de wereld over op zoek naar andere (achtertuin)beplanting: “Zeker in eerst tijden was dit plantenjagen een gevaarlijk beroep en menig verzamelaar is jammerlijk met zijn eind gekomen. Vanwege de avonturiers welke toen op pad gingen was geldelijk gewin een belangrijkste drijfveer. Spectaculaire andere planten brachten ons vermogen op en vonden gretig aftrek. De jacht nam af en toe groteske vormen aan en dit gebeurde zelfs dat men met een speciale, andere plant een beperkt reeks verzamelde en tot Europa zond, terwijl de rest in een milieu werden vernietigd. Op die manier was je er echt betreffende het een door jou verzamelde beplanting exclusief en dus peperduur bleven”.

Het tegenwoordige plantenjagen verloopt desalniettemin enorm anders dan in vroegere tijden. En ook tochten rondom woonhuis afleveren een hedendaagse ‘plantenjager’ soms interessante vondsten op. Behalve het spannende artikel van Brian Kabbes wordt via opentuineigenaar Frida Waasdorp dit verzamelvirus van de ‘normale’ tuineigenaar beschreven.

De Viburnum kan zijn ons met de meest gewilde bloeiende houtige plantgeslachten. Eva Kovacs schrijft aan het beheer en behoud van de NPC-collectie Viburnum van Ward van Teylingen. In ons artikel over totaal andere aard beschrijft Anne Wolff hoe een flora die werden afgebeeld op de excentrieke schilderijen betreffende Giuseppe Arcimboldo zo goed als gelijk tot verzamelobjecten verheven werden.

Geur in een tuin is het intrigerende thema betreffende dit Tuinjournaal. Hans Kramer aangaande kwekerij De Hessenhof pleit wegens biologische teelt in regio over dit kweken van ‘plofplanten’. Beline Geertsema legt uit.

Korneel Aschman beschrijft dat snijbloemen aldoor niet zo een uitgesproken lucht beschikken over wanneer resultaat aangaande veredeling.

Voor tuiniers vormen tuingeuren ons extra verrijking betreffende het tuinleven, legt Éva Kovács uit.

Marian Lenshoek beschrijft het Usa wetenschappers onderzoeken momenteel op welke manier je een essentie van een achtertuin zo kan vastleggen dat al die zintuigen geraken ervaren.

Anne Wolff vertelt aan een ontdekking in de zeventiende eeuw over Lathyrus odorata: http://google.nl geweldig geurend en onvermoeibaar bloeiend.

In een botanische achtertuin Jochumhof in Steyl wordt de plantenkeus bepaald door een lucht en lange sierwaarde, schrijft Julia Voskuil.